Burun Estetiği

Rinoplasti burnun external deviasyonlarında (dış eğrilik ve şekil bozuklarında) burnu yeniden şekillendirmek için yapılan bir ameliyatdır. Burun dışındaki eğrilik ve şekil bozukluğu genellikle burun içindeki septal deviasyon ile birliktedir. Bu nedenle rinoplasti için gelen hastaların burun içi muayenesi yapılarak septal deviasyon ve konka hipertrofisi gibi nefes alma ile ilgili problemler olup olmadığı saptanmalıdır.

Rinoplasti Nedir? 

Daha sonar farklı açılardan fotağraflar çekilir, muayene bulguları ve fotoğraflar birlikte değerlendirilerek hastanın estetik beklentileri ve beklentilerin ne ölçüde karşılanabileceği konuşulur.   Yapılan bu değerlendirmeler sonucu hastaya uygun ameliyat planı ve tekniği belirlenir.

Rinoplastide  amaç; hastanın beklentilerine ve yüzüne uygun olan aynı zamanda burun fonksiyonlarının korunduğu doğal bir burun oluşturabilmektir.

Rinoplasti operasyonunda sonucu etkileyen faktörler ; Hekimin tecrübesi yanında hastanın yaşı, genel sağlık durumu, cilt durumu, kemik iskeletin yapısı , sigara içip içmemesi ve  sistemik hastalıklarının (tansiyon,diyabet vb.) olup olmaması gibi faktörlerdir.

rinoplasti-nasil-yapilir

 

Rinoplasti Hangi Yaşta Yapılabilir?

Genellikle 18 – 65 yaş arasında yapılabilecek bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir.

Rinoplastinin Burun Solunumuna Etkisi

Estetik bir burun elde ederken burnun fonksiyonlarını korumak çok önemlidir. Rinoplasti sonrası nazal hava pasajı % 10-20 oranında daralma gösterebileceği için burun tıkanıklığı yapabilecek nednler varsa ameliyat sırasında tedavi edilmelidir.

Rinoplastide Kullanılan Yöntemler

Açık teknik ( burun ucuna yaklaşık 1 cm lik kesi yapılarak) ve kapalı teknik (kapalı rinoplasti) burun dışına kesi yapılmadan, burun içinde saklanan kesilerle) olarak tanımlanan iki teknik bulunmaktadır. Açık teknik (Açık Rinoplasti) gözle görülür bir iz bırakmaz ve başarılı rinoplasti cerrahlarının çoğunluğu tarafından tercih edilebilen bir yöntemdir. Tercih edilecek yaklaşım şekli  tamamen hekim ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Ameliyattan Sonra Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonra yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • 2 ya da 3 yastıkla, başınız yukarda yatınız. Başınızı yana 45 dereceden fazla çevirmeyiniz. Buna ameliyattan sonraki 2 hafta boyunca uyunuz
  • Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak buz şişliği ve morluğu azaltacaktır. İlk 48 saat saat başı 10 dakika buz tatbik edilmelidi
  • Ameliyatı takip eden ilk günlerde çok sert gıdalar çiğnenmemeli, daha yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.
  • Ameliyattan sonraki 3-4 gün yatak istirahati gerekli olabilir.
  • Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapılmamalıdır.
  • Pansumanlar ıslatılmadan yüz yıkanabilir.
  • Ameliyattan 3 ila 4 gün sonra yüzde şişkinlik oluşabilir. Büyük oranda 2 ila 3 hafta içinde şişlik azalacaktır ama bazı vakalarda azalan şişlik 12 ila 18 ay sürebilir.
  • Ameliyattan sonra oluşan morluklar 2 hafta kadar sürebilir. Genellikle 10. günden sonra kaybolur, daha uzun sürerse kapatıcı makyaj yapılabilir.
  • Sadece hekimin önereceği ilaçlar kullanılmalıdır. 
  • 1 ay boyunca gözlük kullanılmamalıdır.
  • Ameliyattan 2 gün sonra lens kullanılabilir. 

Burun Estetiği (Rinoplasti Sonrası)

Ameliyattan 1 gün sonra,7 gün sonra pansumanları yapılır. Rutin takip protokolü 6. hafta, 3. ay, 6. ay, 1. yıldır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rinoplasti
Rinoplasti

Rinoplasti burnun external deviasyonlarında (dış eğrilik ve şekil bozuklarında) …

Devamını Oku
revizyon-burun-estetigi
Revizyon Burun Estetiği

Revizyon burun estetiği  ya da revizyon rinoplasti daha önceden esteti…

Devamını Oku
burun-ucu-estetigi
Burun Ucu Estetiği

Burun ucu estetiği ameliyatına ihtiyacınız olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu…

Devamını Oku